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Assembly Bill No. 3032

CHAPTER 308

An act to amend Sections 8875.8 and 8875.9 of the Government Code,
relating to seismic safety.

[Approved by Governor August 24, 2004. Filed with
Secretary of State August 25, 2004.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 3032, Yee. Seismic safety.
Existing law establishes a program within all cities and all counties

and portions thereof located within seismic zone 4, as defined, to
identify all potentially hazardous buildings and to establish a mitigation
program for these buildings. The mitigation program may include,
among other things, the adoption by ordinance of a hazardous buildings
program, measures to strengthen buildings, and the application of
structural standards necessary to provide for life safety above current
code requirements. On or before April 1, 1993, any owner of a building
located in seismic zone 4 who has received notice that the building is
constructed of unreinforced masonry is required to post in a conspicuous
place a specified sign at the entrance of the building, unless the walls are
nonload bearing with steel or concrete frame. The Seismic Safety
Commission is required to coordinate the earthquake related
responsibilities of government agencies imposed by the
above-described provisions to ensure compliance with these provisions.

This bill would, with an exception for an owner of a building subject
to the above-described sign requirement who is in compliance with the
requirement on and after December 31, 2004, revise the sign
requirement, as specified, and would exempt a building that has been
brought into compliance with an adopted hazardous buildings ordinance
or mitigation program from the sign requirement. It would also authorize
a local jurisdiction to authorize the posting of a sign regarding the
improvements made to the building.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 8875.8 of the Government Code is amended
to read:

8875.8. (a) An owner who has received actual or constructive
notice that a building located in seismic zone 4 is constructed of
unreinforced masonry shall post in a conspicuous place at the entrance
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of the building, on a sign not less than 5� � 7� the following statement,
printed in not less than 30-point bold type:

‘‘This is an unreinforced masonry building. Unreinforced masonry
buildings may be unsafe in the event of a major earthquake.’’

(b) Notwithstanding subdivision (a), unless the owner of a building
subject to subdivision (a) is in compliance with that subdivision on and
after December 31, 2004, an owner who has received actual or
constructive notice that a building located in seismic zone 4 is
constructed of unreinforced masonry and has not been retrofitted in
accordance with an adopted hazardous building ordinance or mitigation
program shall post in a conspicuous place at the entrance of the building,
on a sign not less than 8� � 10� the following statement, with the first
two words printed in not less than 50-point bold type and the remainder
in at least 30-point type:

‘‘Earthquake Warning. This is an unreinforced masonry building. You
may not be safe inside or near unreinforced masonry buildings during an
earthquake.’’

(c) Notice of the obligation to post a sign, as required by subdivisions
(a) and (b), shall be included in the Commercial Property Owner’s Guide
to Earthquake Safety.

SEC. 2. Section 8875.9 of the Government Code is amended to read:
8875.9. Section 8875.8 shall not apply to either one of the

following:
(a) Unreinforced masonry construction if the walls are nonload

bearing with steel or concrete frame.
(b) A building that has been retrofitted in accordance with an adopted

hazardous buildings ordinance or mitigation program, in which case the
local jurisdiction may authorize the owner to post in a conspicuous place
at the entrance of the building, on a sign not less than 5� � 7� the
following statement, printed in not less than 30-point bold type:

‘‘This building has been improved in accordance with the seismic
safety standards of a local building ordinance that is applicable to
unreinforced masonry buildings.’’
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